Loading...

KOROZYON DİRENCİ

KOROZYON


Tüm metal yüzeyler așınır. Kimyasal veya elektromekanik korozyon, maruz kalınan atmosfere ve metalin fiziksel özelliklerine bağlı olarak meydana gelir ve de herhangi bir korozyon, kontrol altında tutulmazsa kablo taşıma sisteminin beklenen ömrünü kısaltabilir.

Atmosferik Korozyon: Atmosferik korozyon; metalin nem, tuz, kir ve sülfürik asit gibi dış etkenlere maruz kalmasıyla meydana gelir. Bu tip korozyon, özellikle daha sert dıș ortamlarda ve deniz ortamlarında meydana gelir.

ISO 1461’e uygun sıcak daldırma galvanizli çeliğin ISO 9223:1992’ye göre atmosferik ortam koșullarındaki ömrü așağıdaki tabloda belirtilmiștir.

 

 

Detaylı inceleme için tablonun üzerine tıklayınız!


Kimyasal Korozyon: Metal, aşındırıcı çözeltilerle doğrudan temas ettiğinde kimyasal korozyon meydana gelir. Kimyasal
korozyonun şiddetini etkileyen faktörler; kimyasal konsantrasyon seviyesi, temas süresi, yıkama sıklığı ve çalışma
sıcaklığıdır.

Depolama Korozyonu: Islak depolama lekesi (beyaz pas), uzun süre boyunca sıkı bir şekilde paketlenmiş ve yetersiz
havalandırılmış malzemelerin yüzeyleri arasında oluşan nemden kaynaklanır. Beyaz pas yüzeyseldir ve malzemenin
karakteristiğini etkilemez. Hafif lekeler çözünme ile yok olur (burayı kontrol edelim). Malzeme ıslak ise paketlenmemeli,
kuruması beklenmelidir. Kuru ürünler iyi havalandırılmış ve daha az nemli ortamlarda saklanmalıdır. Açık havada depolama istenmeyen bir durumdur.

…………….

Beyaz pas oluşumunu önlemek için alınacak önlemler nelerdir?

Galvanizli ürünlerde ortam nemi yoğuşmasız seviyelere düşürülerek beyaz pas oluşumu azaltılabilir veya tamamen önlenebilir. Gerekli havalandırma koşulları sağlanmalı veya depolanan havadaki nemin yoğuşmasını önleyecek bir sıcaklığa kadar ısıtılmalıdır. Stoğun bağıl nemi %75’i geçmemelidir. Stok alanlarında yeterli havalandırma sağlanamıyorsa, galvanizli malzemeler ideal koşulların oluşturulabileceği ayrı bir yerde stoklanmalıdır.
*Depolama alanlarında özellikle kış aylarında havanın aşırı yoğuşmasını önlemek için gündüz sıcaklık farkı maksimum 10°C olmalıdır.
*Galvanizli malzemeler uzun süre stoklanmamalıdır; bu nedenle teslimattan sonra bekleme süresinin 2 ayı geçmemesi gerektiği konusunda müşteriler uyarılmalıdır. Yükleme ve nakliye sırasında pakete giren su veya nemli hava hapsolup kısa sürede beyaz pasa neden olur. Bu durum, beyaz pas oluşumundaki en önemli faktörlerden biridir.
*Malzemeler nakliye sırasında ıslanmamalıdır. Araç tamamen kuru ve sağlam bir branda ile kaplanmalıdır. Galvanizli ürünlerin, transfer imkanı sunmayan araçlar ile taşınmasına izin verilmemelidir.

*Galvanizli malzemeler kesinlikle açık alanda bırakılmamalı, kapalı ve havalandırılan bir ortamda depolanarak yağmur, su ve nemden korunmalıdır. Genellikle aşırı yağış alan bölgelerde, yağışa maruz kalan malzemelerde beyaz pas görülür. Üst üste istiflenen malzemelerle ilgili sık sık bir sorunla karşılaşılır. Yüzeyde ince bir beyaz pas tabakası oluşur. Hafif seviyedeki paslanmanın kaplama kalitesine etkisi yoktur.

Beyaz Pas Temizliği: Korozyon doğal bir olay olduğu için tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bununla birlikte, korozyonun zararlı etkisi azaltılabilir veya kontrol altında tutulabilir.
Tüm beyaz pas tabakası tel fırça ile temizlenir. Kaplama kalınlığı ölçülmesi sonucunda bu bölgedeki çinko kaplamanın korunduğu görülecektir. Malzemelerin kuru ortamda saklanması sağlanmalıdır.

Galvanik Korozyon: Galvanik korozyon, iki farklı metal temas ettiğinde elektrolit olușumundan meydana gelen elektrokimyasal reaksiyondan kaynaklanır. Reaksiyonun gücü ve korozyonun boyutu, elektrolitin iletkenliği ve metallerin potansiyel farkı dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Daha düșük dirençli metal anodik hale gelip korozyona daha fazla maruz kalırken, daha dayanıklı olan katodik hale gelir. Galvanik korozyonu önlemek için metaller arasında izolasyon yapılmalı ve ortama korozyon önleyici malzeme eklenmelidir.

Detaylı inceleme için tablonun üzerine tıklayınız!

Not: Bu tablo, çözümlerin seçilmesi için bir yardımcı olarak ele alınacaktır, gerçek durum kesin
olarak tahmin edilemez.